Boken är en rösternas väv där både de som flydde och de som tog emot tar plats. Handlingen utspelar sig också på svenska ambassaden i Warszawa, där ambassadören förde en lång och trägen kamp för att få svenska myndigheter att ta emot de polska judarna. 

Flykten till Marstrand är en levande berättelse om traumatiska och okända händelser med stark koppling till samtiden. Äldre fotografier, tillsammans med nytagna porträttfoton, bidrar till ett unikt och drabbande tidsdokument. Boken ges ut av Bokförlaget Korpen.

Så ska en plågsam historia berättas! Osentimentalt – men med drabbande detaljer och sinne för det absurda. Genom intima vittnesmål och med historikerns kalla blick på maktbeslut.

Maciej Zaremba

Gripande vittnesmål som tar sig under huden, om ett dolt kapitel av Förintelsens mörka efterspel i Europa, och som skickligt vävs ihop med det diplomatiska spelet bakom den svenska flyktingpolitiken. En viktig skildring som alla bör läsa.

Helena Trus

Ett berättande som med lätt hand ritar viktiga linjer från stora världshändelser, rakt in i Göteborgs lokalhistoria.

Björn Werner

Polsk historia, judisk historia – men också svensk historia! En viktig berättelse om hur plågsamt lång tid det tog att öppna den svenska gränsen för jagade judar 1968.

Svante Weyler

Det är synnerligen intressant att ta del av de här människornas öden och detta skede av Polens och Sveriges historia som inte är så känd.

Peter Handberg

Flykten till Marstrand har också översatts till polska och ges ut av förlaget Ośrodek Karta. Översättningen är gjord av Mariusz Kalinowski. Boken kan beställas här.

Anna Grinzweig Jacobsson är teknologie doktor i fysik, skribent och leder Judiska salongen i Göteborg. Flykten till Marstrand är hennes bokdebut.

Anna Grinzweig Jacobsson föddes 1963 i Wroclaw, Polen. Hon är teknologie doktor i fysik, skribent och leder Judiska salongen i Göteborg. Flykten till Marstrand är hennes bokdebut.

Fotograf Maja Kristin Nylander.

Titta på boksläppet från den 25/11 på Judiska salongen, Göteborgs Litteraturhus.
Samtal mellan Anna Grinzweig Jacobsson, Björn Werner och Mattias Hagberg.


Se och lyssna till Anna Grinzweig Jacobsson samtala med Karin Brygger om sin kommande bok “Flykten till Marstrand”. Judiska salongen, Göteborgs Litteraturhus, Bokmässan 2020. 27 september 2020.